Gå ner i vikt

En mycket stor andel av alla svenskar försöker gå ner i vikt. Många av dessa misslyckas varje år. Det är vanligt att de som misslyckas känner skam över detta misslyckande. Att det berodde på att de inte hade den viljestyrka som krävdes för att gå ner i vikt. Att de gav vika för frestelser.

Detta är ett sätt att se på saken men det är inte nödvändigtvis det bästa sättet. Faktum är att väldigt många misslyckas med sina dieter för att de försöker vara alltför ambitiösa. Att de försöker nå för stora resultat för snabbt. Det är mycket svårt att ändra sin vanor så radikalt på en och samma gång. Risken är mycket stor att man kommer att misslyckas.

Det är ofta mycket bättre att sätta små mål för sig själv. Dessa mål är mycket lättare att nå och kräver mindre disciplin. De hjälper dig dock att skapa grunden till nya vanor och en långsiktigt förbättring. Genom att inte försöka gå ner i vikt snabbt utan att låta det ta mer tid kan man radikalt öka sina chanser att lyckas och skapa nya rutiner som gör att man inte lägger på sig vikt igen efter att man har nått sitt mål. Man kan programmera om sig själv så att man blir en annan person som lever ett annat liv. De lockelser som nu verkar omöjliga att stå emot kommer då inte locka dig alls.

Låt det ta sin tid

ga net i viktDet är många som bestämmer sig att försöka gå ner x kilo innan badsäsongen eller en annan tidpunkt. Detta kan funka men det är mycket bättre att ge sig själv mer tid. Istället för att säga att du vill nå din målvikt inom 6 månader bör du sätta som mål att göra det inom 2 år. Det finns en rad fördelar med att ge dig själv mer tid.

  • Du kan äta mer varje dag. Genom att ge dig mer tid att gå ner i vikt så kan du äta mer varje dag vilket gör det lättare att hålla din diet och fortfarande känna dig mätt.
  • De behöver inte ändra dina vanor över natten utan kan göra det steg för steg. Du kan göra några förändringar varje månad för att leva hälsosammare. På detta sätt behöver du inte ha viljestyrkan att ändra en massa saker samtidigt utan du kan fokusera hela din viljestyrka på några få små förändringar. De förändringar som du gjorde månaden innan kommer redan vara vana och lätt att hålla.
  • Det gör inget om du har en dålig dag eller en dålig vecka. Om du försöker banta snabbt så är det lätt att ge upp om du har en dålig vecka och sluta banta. Detta är mycket dumt eftersom det kastar bort alla framsteg du har gjort. Om du har en längre tidshorisont så vet du att du fortfarande har tid att nå ditt mål och att det inte finns någon anledning att ge upp.

Fokusera inte helt på din vikt

Det blir mycket svårt att lyckas om man bara fokuserar på sin vikt. Du bör även fokusera på andra saker som låter dig leva nyttigare och som höjer din livskvalitet. Det är svårt att nå din viktmål om det hela tiden känns som en uppoffring. Du bör inkludera saker i din diet som får dig att känna att du höjer din livskvalitet. Ett bra exempel på detta kan t.ex. vara att använda de pengar som du spar på att inte längre köpa godis, snacks och andra onyttigheter och istället använda dem för att köpa dyrare råvaror. Saker som du tidigare inte har känt att du har råd med. Saker som du verkligen tycker om. Saker som förgyller ditt liv och som gör att du känner att du får något i utbyte för det du ger upp vid sidan av viktnedgången. Viktnedgången är för abstrakt för att hjärnan riktigt skall förstå att det är en belöning i sig.

Ätardagar

Det är en mycket bra ide att har avsatta dagar då du får äta allt du vill. Hur mycket du vill. Dessa dagar låter dig äta det du saknar och ger dig något att se fram emot. De kan också hjälpa dig att gå ner i vikt snabbare eftersom de talar om för din kropp att det inte är svält utan att det finns mat och att den inte skall försöka bevara fettet. Jag rekommenderar att du har en ätardag var 14 dag. Förslagsvis en lördag.

Öka din kaloriförbränning

Ibland kan det vara lättare att röra sig mer istället för att äta mindre. Båda delarna ger samma resultat. Det kan dock ibland vara lättare att hitta disciplinen att promenera en timme om dagen än det är att äta disciplinerat hela tiden. Du kan också välja att använda dig av olika kosttillskott som hjälper till att höja din ämnesomsättning. Burn x5 är ett populärt exempel. Kom dock ihåg att tabletter är ett komplement som hjälper dig att gå ner i vikt snabbare.  Om du inte äter bättre eller motionerar kommer du inte att se någon stor effekt från att använda pillren.