Nicaragua

Nicaragua är ett fattigt land i Central Amerika med en snabbt växande turistindustri. Allt fler får upp ögon för vad detta land har att erbjuda och de låga priserna som råder i landet. Man kan köpa en öl för under en dollar och det finns massvis med gatumat som bara kostar ett par kronor. I denna artikel skall vi titta lite närmare på Nicaragua och vad landet har att erbjuda. All information kommer från personliga erfarenhet.

nicaragua - corn island

Corn Island – Nicaragua

Hur tar man sig till Nicaragua

Enklaste sättet att ta sig till Nicaragua är att flyga via Miami. Det går flera plan varje dag och flygresan från Miami är ca 2 timmar lång. Det går också flyg från andra orter men Miami eller Ft lauderdale är vanligtvis de bästa alternativen för Svenskar. Man kan också flyga till San Jose i Costa Rica och sedan ta bussen till Nicaragua. Det går direktflyg från Europa direkt till San jose.

När man kommer till Nicaragua så anländer man i Managua. En stor men inte särskilt trevlig stad. De flesta turister väljer att resa vidare till till Leon eller Granada, två vackra kolonial städer, eller till strandorten San Jose del sur. San Jose del sur är populärt men är också en av de dyraste platserna att besöka. Taxi till Leon skall kosta ca USD 70. Taxi till Granada skall kosta USD 25.

Praktiska frågor

nicaragua

Centrala Nicaragua nära Esteli

Du behöver inte något visum för att besöka Nicaragua utan alla svenskar är välkomna att spendera 90 dagar i landet. Du får ett turistkort som säger 30 dagar men detta kan du slänga. Det är de 90 dagar som står i stämpeln i passet som gäller.

Valutan i landet är Cordoba men dollar accepteras överallt. Stora butiker ger en mycket bra växelkurs på dina dollar om du handlar hos dem medan mindre handlar vanligtvis ger en lite sämre kurs.

Du kan hitta bankomater i alla stora städer men det kan vara svårare att hitta bankomater på landsbygden och i mindre samhällen. Kreditkort accepteras i större stöder men de accepteras sällan i mindre butiker eller på landsbygden. Om du skall resa utanför de stora städerna så rekommenderar jag att du tar ut pengar i förväg.

Att se och göra

Nicaragua erbjuder mycket att se. Landet är fullt med aktiva vulkaner som man kan besöka och titta ner i kratrarna på. Man kan också pröva sig på vulcano boarding. Snow boarding nerför en vulkan på vulkanisk sand. Landet innehåller även ett antal döda vulkaner som har djupa kratersjöar. Vissa av dem är täckta med vacker regnskog. Landets inland innehåller stora moln och regnskogar som är fascinerande att besöka. Här hittar du en stor mängd exotiska djur såsom myrslokar, jaguarer, pumor, tapirer, olika apor, sengångare och massvis med papegojor. Du ser normalt dina första papegojor på en parkering innan du har hunnit lämna huvudstaden. Om du inte lyckas se några djur i det vilda kan du besöka Managuas zoo för att se ett bra utbud av de djur som finns i landet.

Landet erbjuder många vackra stränder där du kan bada eller surfa. Du kan ofta få ha stranden mer eller mindre för dig själv. Något som är en mycket trevlig skillnad från de överbefolkade stränderna man hittar i många andra länder. Landet erbjuder också mycket bra fiske. Detta är sant både på karibiska och Stillahavssidan.

Att bo och äta

Nicaragua erbjuder ett stort utbud av hotell i alla prisklasser. T.o.m små samhällen har ofta ett hotell. Standarden kan dock variera. De flesta hotell i landet är små och relativt billiga. De är enkla men kan vara mycket trevliga val eftersom de erbjuder en trevlig tropisk känsla. Den känsla man vill ha om man är på semester. Det finns ett fåtal stora hotell som håller hög standard. Priset för att bo på dessa börjar vid 800 kr natten och går upp till 20 000 kr natten. Flera stora kedjor som Haytt har hotell i Nicaragua.

Att äta i landet är generellt billigt. Här finns ett stort utbud av restaurang och snabbmatsställen. Det finns också många som säljer mat i små stånd vid vägen. Priser och utbudet av mat varierar beroende på var i landet du befinner dig. Utbudet av fisk är t.ex. högre nära havet. De flesta restauranger erbjuder ett utbud av fisk, kyckling och nötköttsrätter men fläsk och får förekommer också. Maten är normalt väl tillagad och relativt god. Den når dock sällan till några kulinariska höjder och om man villa äta ”fin” mat så är Nicaragua inte ett bra val. Om man däremot gillar väl tillagade enkel mat så finns det mycket att välja mellan. Jag rekommenderar att du prövar de små stånden vid vägen som är extremt billiga och ofta har mycket god mat. Undvik dock hamburgare och korv vid vägsidan. Dessa är inte välgjorda och riskerar att ge dig magsjuka.