Spara i aktier

Att spara i aktier är ett mycket bra sätt att spara. Det är mycket enkelt att tjäna pengar på aktier och man behöver inte spara särskilt mycket varje månad för att bygga en stor aktieportfölj tills man blir lite äldre eller det är dags att gå i pension. Med ränta på ränta effekt så växer sig små belopp sig snabbt stora och om man spar långsiktigt så kan man tjäna väldigt mycket pengar.

Hur handlar man med aktier?aktier

Det är numera mycket enkelt att handla med aktier. Det är länge sedan man behövde prata med en banktjänsteman eller ringa sin mäklare för att handla med aktier. Numera köper och säljer man lätt aktier i sin laptop eller telefon genom att använda trading plattformar med lättförståeliga gränssnitt som vem som helst kan använda. Om du är van internet användare så kommer du inte ha några som helst problem att förstå hur man handlar. Om du inte är det så finns det detaljerade Youtube videos som förklarar exakt hur du gör.

Du måste ha ett konto hos en aktiemäklare för att kunna använda dessa handelsplattformar online. Det finns flera olika mäklare som du kan välja mellan. Du kan läsa mer om vad du skall tänka på när du väljer mäklare nedan.

Vilken mäklare skall man välja?

Vilken mäklare du skall välja beror på din ekonomiska situation. Den mäklare som är det bästa valet om du är små sparare är inte nödvändigtvis samma mäklare som är det bästa valet om du har en större portfölj. Det enklaste valet är oftast att välja att öppna ett VP konto hos din bank och handla aktier genom din internet bank.Det är sällan det bästa valet för småsparare men kan vara ett alternativ som är värt att överväga om du har en större portfölj. Anledningen till detta är att de stora bankerna har höga minimum avgifter som du måste betala om du handlar med aktier. Dessa höga minimum avgifter slår hårt mot småsparare. Småsparare bör därför välja att registrera ett konto hos en billigare nätmäklare.

De två mest kända nätmäklarna är Avanza och Nordnet. Båda mäklarna är bra val och erbjuder småsparare helt gratis aktiehandel. Huruvida du bör välja Avanza eller Nordnet beror på dina personliga preferenser. En genomgående analys av de båda mäklarna visar att de erbjuder i princip samma tjänster till samma priser men att Avanza har en bättre vänligare kundservice. Om detta är viktigt bör du välja Avanza.

Vilka aktier skall man välja?

Du bör investera långsiktigt i stabila aktier som har en bra position på marknaden. Du kan tjäna mer pengar genom att investera i mindre tillväxt företag men att investera i dessa är mer riskfyllt och risken är högre att du kommer   förlora pengar på din handel. Genom att investera i mer etablerade bolag får du en lägre men mer säkert avkastning och detta är ofta ett bättre val för passiva långsiktiga investerare.

Personligen så föredrar jag att investera i bra utdelningsaktier då dessa låter mig tjäna pengar på två olika sätt. Du tjänar dels pengar genom att aktierna går upp i värde och dels genom att du varje år får en utdelning. Utdelningen kan investeras i fler aktier eller kan användas för personliga inköp. Fördelen med utdelningsaktier är att de låter dig bygga en passiv inkomst som du får tillgång till utan att du behöver sälja dina aktier. Detta är perfekt om du investerar för att en dag kunna leva på dina investeringar.