Risker med dekorative linser

Linser hjälper miljoner människor att se bättre. Det syns inte att man bär linser och man riskerar inte att de går sönder när man ramlar såsom ofta kan vara fallet med glasögon. Linser är även mycket billigare än glasögon och om man tappar en kan man bara sätta in ett nytt par. Linser är också säkra i många situationer där glasögon inte är det. Detta inkluderar t.ex. när man klättrar eller dyker. Linser är med andra ord ett mycket bra hjälpmedel för alla som lider av ett synfel.

dekorativa linserEn mer oroande trend är dock att individer utan synfel börjar använda dekorative linser för att ändra sin ögonfärg. Detta kan sträcka sig från att bära linser till en halloween fest till att bära linser varje dag för att man föredrar att ha en annan ögonfärg.

Dekorativa linser kan dock tyvärr orsaka skador på din syn och linsernas allt större popularitet innebär att ögonskador till följd av deras bruk blir allt mer vanliga.

Att använda linser trots att man inte har ett synfel behöver i sig själv inte vara farligt. Problemet är att många av de som använder dessa linser inte vet hur man gör det på ett säkert sätt. De köper en dekorativ lins utan att tänka på att de är medicinska instrument som måste användas på ett korrekt sätt för att inte orsaka skador. Nedan kommer jag berätta mer om några av de mest vanliga misstagen och hur man undviker dem. Jag kommer även berätta hur man använder dekorativa linser ansvarsfullt.

Välj rätt linser

Ett mycket vanligt misstag som kan leda till synskador är att att man köper dekorative linser som inte håller medicinsk kvalitet. Linser som är av låg kvalitet kan gå sönder och skada ögat. Vissa lågkvalitativa linser har också hårda kanter som gör att de kan skada ögat även om de inte går sönder.

Det är av denna anledning mycket viktigt att du bara köper linser från pålitliga försäljare som säljer linser av hög kvalitet. Dessa linser är ofta lite dyrare men det är inte värt att riskera sin syn för att spara några kronor. Om du inte har råd att köpa bra dekorative linser skall du inte köpa några alls.

Köp aldrig linser från butiker som säljer mode attiraljer eller från gatuförsäljare osv. Använd dig istället alltid av en optiker eller en online försäljare som specialiserar sig på linser av medicinsk kvalitet. Undvik online försäljare som bara säljer kosmetiska linser. Det är svårt att veta om dessa linser är av hög kvalitet eller inte. Ofta vet inte ens försäljaren detta med säkerhet eftersom de får sina linser från företag som gör dekorativa linser. Företag som kan skära ner på kostnaderna och använda material som ett företag som gör medicinska linser inte kan använda sig av.

Förvara linser på rätt sätt

Linser kan lätt ta skada om man inte förvara dem rätt. De skall aldrig förvaras lösa i en garderob, smyckeskrin eller annat. Det är också mycket viktigt att du inte glömmer dem i bilen eller på någon annan plats där de kan utsättas för extrema temperaturer.

dekorativa linserLinser skall alltid förvaras i sina askar på en plats där de ligger säkert och inte riskerar att falla. Innan de läggs i sina askar skall de tvättas med linstvätt så att de är helt rena. Det är också viktigt att rengöra asken. Om det finns smuts i asken så kan denna smuts skava på och skada linsen. Det är extra sant om det går långa perioder mellan de gånger du använder linsen. Att du tvättade linsen när du la den i asken innebär inte att du inte behöver tvätta den innan du sätter in den igen.

Asken skall förvaras på en mörk plats där den inte utsätts för extrema temperaturer.

Om de linser som du har köpt är av typen engångslinser så skall du aldrig spara dem. Att spara engångslinser och använda dem igen kan verka som ett bra sätt att spara pengar. Detta kan dock vara mycket farligt och dekorativa engångslinser skall alltid slängas när man har tagit ut dem. De är billiga i inköp och är inte gjorda för att förvara eller återanvända.

Användande

Lär dig hur man använder linser på ett ansvarsfullt sätt. Genom att lära dig hur du bäst sätter in och tar ut linser kan du  undvika skador som uppstår p.g.a. att du skadar ögat när du sätter in eller tar ut dina linser. Det bästa sättet att lära dig att använda linser på rätt sätt är att prata med en lokal optiker eller med en vän som har använt linser en lägre tid.